maandag 13 mei 2013

Tutorial duffel-zak - deel 1 - voering: patroondelen uitknippen, binnenzak inzetten, label borduren. (en de hengsels knippen)

Ik heb voor mijn verjaardag weer een bon gekregen van Amazon van Lillie. Ik heb er onder andere een boek over zakken maken mee gekocht.

Mijn nieuw boek. Hoewel de modellen (nu) niet zijn wat ik zocht, staan er wel een aantal technieken mooi in uitgelegd, en die ga ik gebruiken voor mijn eigen zak-ontwerp.

Ik wil voor de kinderen logeertassen maken. Met het vierde in aantocht hebben we wel een grotere auto gekocht, maar als we er met z'n zessen in zullen zitten, zal er toch weinig bagage-ruimte zijn. Nu steken we de logeerspullen van de kinderen in plastic vouwbakken, maar stoffen tassen zullen minder ruimte innemen. Die kunnen we zelfs aan de kinderen hun voeten zetten, bijvoorbeeld. Natuurlijk was er geen enkel patroon in het boek dat was wat ik zocht, en ook op het internet vond ik niets wat juist goed was, dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik besloot een kleiner formaat 'proef-tas' te maken, alvorens de stofjes van de kinderen te verknippen. Ik zou natuurlijk een lelijk, gratis stofje kunnen nemen, maar besloot het FQ-pack dat ik voor mezelf als extraatje bij de bestelling voor de kinderen voegde te gebruiken. Zo vermijd ik ook dat de stofjes blijven liggen omdat ik ze te mooi vind om in te knippen, tot ik ze uiteindelijk niet meer mooi vind, en dus ook niet de moeite waard van iets mee te maken, snap je?

Ik ben begonnen met de patroondelen voor de voering uit te knippen.
Alle stukken kunnen uit 1/2 yard geraken. Ik heb ze hier op een 1/2 yard open gelegd om het te bewijzen. Die stof ga ik dus gebruiken voor een tas voor Lucas. Van links naar rechts: de onderkant/voorkant langs 2 zijden in één keer geknipt (als het patroon een richting heeft, moet je twee helften knippen en een naad midden onder, anders staat het patroon aan één kant van je tas ondersteboven, natuurlijk), de 2 stukken voor de binnenzak, de 2 stroken voor het bovenstuk met rits, en de twee zijstukken.

Dit is de techniek die ik eerst ga proberen: de 'flush zip pocket'. Omdat mijn zak vrij klein is, heb ik de minimum afstanden tot de rand van de zak en zo toch een beetje vrij geïnterpreteerd. Ze staan op het patroon aangegeven, en het is zo gelukt de zak erin te krijgen. Een beetje meer bewegingsruimte werkt natuurlijk wel makkelijker, denk ik.


Hier heb ik een 'zakdeel' op de binnenvoering gespeld, met de goede kanten tegen elkaar, en heb ik met de verdwijnende stift aangeduid waar ik moet stikken (rondom de rechthoek) en knippen ('enveloppe-vormige' kniplijnen in de rechthoek).
Gestikt, geknipt, en dan nu keren. Zo begin je...
... en zo gaat het verder ...
... en dan kan je het zo platstrijken. Niet slecht voor een eerste probeersel.
Op dit moment besloot ik een persoonlijk etiket toe te voegen. Het is niet omdat het een probeersel is, dat het niet mooi mag zijn, niet. Of dat het niet véél werk mag vragen, zodat de ontgoocheling als het dan misgaat niet nog groter is, omwille van al het werk dat gekropen is in die kleine, absoluut niet noodzakelijke extraatjes.
En het label op de voering. De flap van de binnenzak omhoog, die mag niet mee vastgestikt worden!
De rits op zijn plaats gespeld ...
... en vastgestikt (misschien een beetje te veel spanning op het garen, of op de voet, waardoor de kleine 'fronseltjes'?)
Ja, ze gaat nog open en dicht!
De achterkant van de binnenzak gespeld en gestikt.

En voilà, een binnenzak, een 'flush zip pocket', met label!
BONUS: ik heb al 3 stroken van 8 cm breed geknipt, evenwijdig aan de zelfkant van deze FQ. Die zullen dienen voor de korte hengsels.

Ai, ai, ai, ik ben vanavond zo onverstandig geweest om verder te werken aan mijn duffelzak, nadat Willem naar de badminton vertrokken was. Ik heb de rits ingezet, in het bovenstuk, ai, ai, ai...

Maar voordat ik daar in meer detail op inga, moet ik nog het knippen van de buitenstof op deze blog zetten, dat ging wel goed...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten