woensdag 26 juni 2013

Tutorial Duffel-zak - deel 7 - de zak in elkaar steken (en paspelband gebruiken)

Ik heb dit al een tijd geleden gedaan, maar nu pas schrijf ik de tutorial. Het ging eigenlijk heel goed, en ik ben tevreden met mijn tas, het is de ideale grootte voor een breitas.


Zoals altijd bij het aan elkaar zetten van stukken met bochten, begin ik met de referentie-punten op elkaar te spelden (hier dus de middens van de verschillende panden). Daarna speld ik rond en hoop ik dat ik niet met een overschot aan stof blijf zitten wanneer ik aan het volgende referentie-punt kom. Anders is het losmaken en opnieuw spelden, tot de stof mooi verdeeld zit en ik ze zonder rimpels kan stikken.

Mijn patroondelen waren blijkbaar goed berekend, getekend en geknipt, want alles pastte perfect!


 

Niet vergeten een opening in de voering te laten, zodat ik straks, wanneer ook de buitenzak erin staat, nog kan keren! (ook de rits moet open zijn). Wie komt daar piepen? Mijn trouwe helper!

Mooi rondgestikt. Ik houd de zak vast aan de ritsflappen (bovenpanden) van de buitenzak, dus zo komt de binnenzak uiteindelijk in de buitenzak te zitten.

Eens binnenste-buiten gekeerd, om mijn naden te bewonderen. Alles zit op z'n plaats.

Terug juist gekeerd, klaar om de buiten-zak aan de boven- en zij-panden te spelden. De rits moet nu open zijn, anders wordt keren straks heel moeilijk!
Het zij/onderpand, dat nu moet ingezet worden.


Nog even nalezen hoe je paspelband netjes inzet.

Rits open!

Alles klaar....


En spelden maar! Niet vergeten op de zijpanden ook de zakken met elastiek mee in te zetten. Alles bij elkaar een dikke sandwich. Ik heb een vierde van de omtrek gespeld (van referentie-punt to referentiepunt) en dan gestikt, om eens te kijken hoe het ging, en het tornwerk te beperken, moest dat nodig zijn.

Stikken en keren. Van ver ziet het er niet slecht uit, maar...

... van dichtbij is het toch wat slordig.

Hier en daar heb ik niet genoeg van het paspelband mee.

Ik had op het gevoel gespeld zodat de paspel de vlieseline volgde, maar bij het stikken (met ritsvoet) had ik toch niet gedurfd dicht genoeg op die lijn te stikken.

Gewoon nog eens stikken, met wat meer durf (en zonder spelden in de weg ging het ook gemakkelijker)

Tada! Netjes, hè? Het ziet er ook zo professioneel uit, met zo'n paspeltje. Ik heb de zak zo verder gesloten, telkens een vierde met de keer.

Hier ben ik halverwege. Dat ziet er al niet slecht uit.

Ik heb besloten in mijn zak nog wat versteviging aan de brengen in de bodem, kwestie van de de vorm wat vaster te maken, ook als hij niet propvol zit. Dus er komt nog een deel acht: versteviging bodem en afgewerkte foto's.

Als afsluitertje nog een foto van mijn kleine helper, die gefascineerd is door het draaien van het wieltje opzij van de machine en mij dus altijd aanspoort om verder te stikken.




dinsdag 18 juni 2013

Huis-altaar

Eén van de eerste dingen die een plaats krijgen in elk nieuw huis dat (of kamer die) ik betrek is mijn Maria-beeldje. Ik kreeg het in 2002 van mijn opa, toen ik aan mijn stage-jaar begon in het Virga Jesse ziekenhuis, omdat het een Virga Jesse is, en sindsdien gaat ze overal met me mee. Ik ben niet bijgelovig, maar ik heb veel deugd van mijn huisaltaar. Het is een rustpunt in huis en in het leven. Wanneer ik me niet helemaal op mijn plooi voel, of wanneer ik juist erg blij ben, doet het deugd om het altaar te verzorgen en even stil te staan.

De rozen rieken ook heel lekker, ik riek ze zelfs terwijl ik hier aan de computer zit.

Na zo'n ritueel voel ik me meestal rustig en kan ik weer tegen de dag. Dus ook nu, met eerst onze verhuis naar het eerste verdiep en nu naar de studio in Overijse, verhuist dit beeldje mee en krijgt het meteen een ereplaats. Gisteren was een dipdag, maar vandaag ben ik de dag begonnen met een bloemetje te plukken in de tuin, het altaar op orde te zetten, en een kaarsje te branden, en zie, ik heb ondertussen ook al een hele boel 'te doens' van mijn lijstje kunnen schrappen. Dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat ik vannacht redelijk goed geslapen heb...

dinsdag 11 juni 2013

Tutorial Duffel-zak - deel 6 - Voor/onderpanden assembleren en de hengsels bevestigen.

De voor- en onder-panden van mijn zak vormen eigenlijk één geheel, dat doorloopt. Voor de voering heb ik het ook in één stuk geknipt. Voor de buitenkant bestaat het voor/onderpand uit verschillende delen, omdat ik aan één kant een geborduurd zakje erin gezet heb. Voor de zakken van de kinderen zal ik dit ook moeten doen, omdat de stof een richting heeft en het natuurlijk niet kan dat aan één kant van de zak het patroon ondersteboven staat.

Zo moeten de stukken in elkaar gezet worden. Eerst het zakje op zijn achtergrond vastzetten (alleen de onderkant, de rest komt vast door de zijpanelen eraan te stikken.

De uiteinden van de hengsels invouwen en dan langs beide lange zijden toestikken.

De hengsel met een kruis vaststikken op de voor/onderpanelen.

Het hengsel van de andere kant eerst met een draai erin vaststikken, los tornen en...

... dan juist vaststikken. tot slot de beide voor/onderpanelen aan elkaar stikken (deze lange naad komt midden onder de zak te liggen in het afgewerkte product.
Zo, buiten een beetje tornwerk ging dat ook weer goed. Ik was van plan geweest de hengsels te laten doorlopen tot in de ondernaad, maar ik had niet meer genoeg band (omdat ik dus 2 keer 'tabs' heb geknipt, zie mijn fiasco met inzetten van de rits). Aangezien het toch geen grote, zware zak wordt, zal het zo ook wel stevig genoeg zijn. Voor de zakken van de kinderen zou ik toch liefst de draagbanden laten doorlopen, misschien koop ik zelfs zo'n geweven band voor, en maak ik dan een afneembare schouderband in het zelfde materiaal... we zien nog wel.

In deel 7 zet ik de zak in elkaar door de binnen en de buitenzak te vormen. En ik ga voor het eerst paspelband gebruiken... benieuwd hoe dat zal gaan...

maandag 10 juni 2013

Tutorial duffel-zak - deel 5 - Zijkanten en rimpelzakken.

In dit deel zetten we de zijkanten aan de bovenkant, en maken we de rimpelzakken die aan  beide zijkanten van de zak terecht zullen komen. Bij het vastzetten van de zijkanten is het belangrijk dat de buitenpanelen enkel aan de buitenkant van de bovenkant (+ rits en 'tabs') vastkomen en de zijkanten van de voering enkel aan de voering-stukken van de bovenkant.

Eerst de buitenpanelen vastspelden (enkel op buitenkant van bovenkant, de voering NIET meestikken!)

Het resultaat na het stikken.

En de andere zijkant.

Zo ziet de voering-zijde eruit.

De panelen van de voering erop spelden.

De voering wordt enkel op de voering gestikt, NIET op de buitenstof/rits/tabs! Je wilt echt een buiten en een binnenzak kunnen maken. Als je ze hier op elkaar vastzet, kan je straks de voor- en onderzijde van de zak er niet meer inkrijgen!
Zo, de zijkanten zitten aan de bovenkant vast. MAAR: aan de uiteinde heb je een slordig 'gat'. Dit wordt gevormd doordat ik bij het rits inzetten niet tot op de uiteinden gestikt heb. Dat is ook nodig, want anders heb je geen manoevreer-ruimte om de zijkanten aan te zetten, maar nu geeft het dus een onafgewerkte rand, die zichtbaar is als de rits open is.

Van buiten gezien, zo zal jet het dus zien als de zak af is en je hem opent: niet netjes!

Dus heb ik aan de beide uiteinden deze opening met de hand toegenaaid.

Ja, de andere kant is ook netjes afgewerkt.

En dan nog die rimpelzakken.

Knip een stuk elastiek, iets korter dan de breedte van je zijpaneel (hier nog niet vastgestikt aan de bovenkant).
Neem je rimpelzak-panelen en stik een tunnel in de bovenkant. Rechts zie je een volledig paneel, opengevouwen en met vlieseline op één kant. Links zie je een paneel waar al een tunnel in gestikt is. In het midden nog eens het zijpaneel, daar komt straks die rimpelzak tegen, wanneer we de buitenzak verder afwerken.
Elastiek erdoor en beide uiteinden even vastzetten.

En de rimpelzak is klaar. Nu nog zo eentje maken.
 Zo, dat ging vlot. In deel 6 gaan we de voor/onderpanden assembleren en de hengsels eraan zetten.

zondag 9 juni 2013

Verhuisd naar de zomer!

We zijn afgelopen weekend verhuisd naar Overijse. En plots was het ook zomer. We zitten nu op de gelijkvloers, met een mooi uitzicht en een tuintje. En daar hebben we al van genoten.

Mama en papa met een boekje in de luie stoel, ...

... terwijl de kinderen genieten van een verfrissend bad.

De pony's moeten ook gewassen worden.

Dit is nu onze keuken en eetkamer. Daar zie je mijn naaispullen ook staan.

En dit is onze zit- en speelhoek. We hebben terug plaats voor een zetel!

Ja, ja, we zitten hier goed. Alleen spijtig dat ik elke ochtend en namiddag meer dan een uur kwijt ben aan de kinderen naar school brengen en weer halen... maar binnenkort is het vakantie.

En dit is de reden waarom we moesten verhuizen: geen ramen meer...

En volgende week gaat het dak eraf...

zaterdag 8 juni 2013

Tutorial duffel-zak - deel 4 - de rits proberen inzetten en slagen!


 Nadat mijn eerste poging om de rits in te zetten mislukte, heeft mijn werk een tijd stilgelegen. Enerzijds omdat ik de moed niet had eraan door te werken, maar vooral omdat we zijn verhuisd. Sinds vorig weekend wonen we in Overijse, in de studio van mijn ouders. De eerste week van mijn zwangerschapsverlof spendeerde ik voornamelijk aan inpakken, de verhuis regelen en de belastingen in orde brengen. De tweede week aan slapen, herstellen van een blaasontsteking en uitpakken en opruimen. Nu we in week 3 zitten, kom ik wat tot rust en heb ik weer tijd voor andere dingen, en dus heb ik de naaimachine van mijn mama geleend en ben ik terug aan de slag gegaan aan mijn poref-duffelzak. De bedoeling is om, in een groter formaat zo 3 zakken te maken, één voor elk van mijn 'grote' kinderen, waarmee ze dan kunnen gaan logeren bij de oma's en opa's deze zomer. Want dan zal de jongste er zijn, en hebben we in de auto niet langer plaats voor de grote plooiboxen die we nu als logeertas gebruiken.

Maar nu die rits. Ik volg nog steeds deze tutorial, maar deze keer heb ik hem ook gelezen, niet enkel de prentjes bekeken én ik heb zorgvuldiger gespeld alvorens te stikken. Ik heb ook de 'tabs' op de beide uiteinden van de rits een stuk groter gemaakt zodat het allemaal gemakkelijker werkt.

Beginnen met strijken en zorgvuldig spelden. Ik heb ook gemarkeerd tot waar ik mag stikken aan beide uiteinden (tot op 3/4 inch van de randen). Je ziet het natuurlijk niet, maar hier liggen de voering met de goede kant omhoog, de rits met de goede kant omhoog en de stof van de buitenkant met de slechte kant omhoog, mooi op elkaar en mooi gespeld.

Zo, de rits staat erin. Dit wordt de buitenkant, ...

...en dit de binnenkant. De rist staat niet perfect symmetrisch (aan één kant komt de stof er dichter bij dan aan de andere), maar ze staat wel recht, en de stoffen van voering en buitenkant liggen mooi op elkaar, niet scheef, zoals bij mijn eerste poging.




Je ziet dat ik niet tot op de uiteinden van de rits heb doorgestikt. Dat wordt nu heel belangrijk...

...want we gaan de 'tabs' enkel vaststikken op de buitenstof, niet op de voering.

Hier zie je het nog eens, aan de andere kant. We gaan dus de tabs dubbel vouwen en spelden op de uiteinden van de rits en op de buitenstof, maar NIET op de voeringstof!

Zo ziet het afgewerkte product eruit: netjes, niet? En dat de rits wat asymmetrisch zit, valt niet eens zo erg op.

 Tot zover deel 4 in deze spannende vervolgreeks. In deel 5 zal ik de zijkanten aan deze bovenkant zetten en maak ik de rimpelzakken voor de zijkanten klaar.