dinsdag 28 mei 2013

Tutorial duffel-zak - deel 3 - de rits proberen inzetten en falen...

Het lijkt gemakkelijk genoeg. Ik probeerde deze tutorial te volgen voor het inzetten van een rits.

Dit is het eind-resultaat:

Tornen maar!

Tja, eerst dacht ik nog: 'een beetje scheef is niet zo erg, we maken er wel iets van'. Maar als je bij de eerste stappen van het in elkaar steken al scheef zit, dan krijg je dat niet meer recht, dus heb ik een paar dagen later toch maar het torn-mesje bovengehaald...

zondag 19 mei 2013

Weekendje Maastricht met z'n tweeën.

Willem en ik zijn er een weekendje tussenuit geweest, naar Maastricht. We hadden van Ann en Cedric een bon gekregen voor een ontbijt mét de bijkomende belofte dat we de kinderen een weekendje bij hen mochten afzetten. En dat hebben we dus gedaan. We hebben van vrijdag tot zondag gelogeerd in het "Grand Hotel de l'Empereur". Ik had gekozen omdat het dicht bij ons ontbijt-adres lag, en omdat het een zwembad heeft. Moest het weer tegenzitten, dan konden we genieten van een zwempartij 's morgens, 's middags en 's avonds.Maar het weer viel heel goed mee. Zaterdag hebben we na het zwemmen en een lekker ontbijt veel gewandeld: langs de rommelmarkt naar het VVV en een l'Occitane boetiekje waar we onszelf verwend hebben. Dan naar een boekenwinkel in een oude Dominicaner kerk. Naar het Vrijthof en de Sint Servaas basiliek, die we na een lekkere lunch (asperges!) bezochten met een bevlogen gids. Toen we terug buitenkwamen waren de zon en alle inwoners van Maastricht wakker geworden en hebben we een terrasje gedaan en een wandeling langs de vestingen gemaakt. Onderweg kwamen we een tweedehands winkeltje tegen waar we een kinderwagen, een Suske en Wiske strip, een eendje voor oma Julia en Jacky Chan DVD's voor Willem vonden. Na nog een stop langs de Albert Hein om voorraad in te doen en een lekkere pasta op een terrasje naast de kerk/boekenwinkel namen we de bus terug naar het hotel. Daar kon Willem films kijken en ik slapen. De volgende dag zijn we nog even naar het vestingpark geweest, waar ik er aan dacht van toch enkele foto's te maken.

Dikke kus!

We zijn toch een mooi koppel, al zeg ik het zelf.

Wat is er groter, mijn buik of de Hellepoort?

Mmmm, de buik, denk ik.

Nog eens samen op de foto.
Die Hellepport kan je geloof ik elke namiddag bezoeken. Het zou iets leuks zijn om eens met de kinderen te doen, als we daar in de buurt deze zomer samen op vakantie zijn. De wallen en het park errond zullen ze ook wel appreciëren, denk ik.

vrijdag 17 mei 2013

Ideetjes voor mijn petekindje.

Ik kwam toevallig bij deze mooie borduur-patroontjes van SeptemberHouse terecht.

Schattig, hè? Ik bedacht al dat ik het vosje ook apart zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld op een body.

Omdat we in Vossem wonen, met als dorpsmascote de vos, en omdat baby-dieren nu eenmaal schattig zijn, was ik meteen geïnspireerd om er iets mee te doen. Ik dacht aan een lakentje, dat ik dan later kan ombouwen tot dekbed-overtrekje, een bijpassende kussensloop, een handdoek en washand, een slabbetje, een toiletzak, ..., de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan de patronen als PDF kopen in de Etsy-winkel van September House.

Ook schattig, zit bij dezelfde reeks patroontjes
Misschien vind ik na onze verhuis en voor de geboorte van ons eigen (vierde) kindje, wel de tijd om toch een deel van mijn ideeën te realiseren...

woensdag 15 mei 2013

Tutorial duffel-zak - deel 2 - buitenzijde patroondelen knippen en borduurwerk

 Zo, tijd voor deel 2, alle stukken van de buitenkant van mijn tas klaarmaken. Ik heb besloten een borduurseltje toe te voegen op de voorzak van mijn tas. Dat maakt het nog iets persoonlijker, en ik vind ruw linnen in combinatie met fris katoen gewoon heel mooi. Het prentje komt van Birdie Brown. Ze verkoopt illustraties voor scrapbooking en andere knutselwerkjes in haar Etsy winkel, maar deze was gratis.

Kleine vogel en grote vogel genieten van de zon!

Ik begon met het knippen van alle patroondelen in vlieseline, zonder naadtoeslag. Vbno en vlnr: de voorkant, de zijkant, de stukken voor naast de rits en de zijzak. De vlieseline is rechts in beeld gevouwen, zodat alles dubbel geknipt wordt, behalve de ristdelen, die liggen tot tegen de vouw en worden dus dubbel zo lang als hun patroondeel (daarom maakte ik ook 2 identieke patroondelen).
Alle delen geknipt, zonder naadtoeslag!
Op één van de voorkanten tekende ik af waar mijn geborduurd middenpaneel zou komen...
... en ik knipte die voorkant in 3 delen, 2 zijpanelen en 1 middenpaneel.
Dan worden alle vlieseline-delen op de stof gestreken, voldoende stof rondom om bij het knippen een naadtoeslag te laten (bij de ritsdelen zit aan de ritskant geen naadtoeslag!)
Voilà, alle delen met vlieseline bestreken en uitgeknipt. De zijzakken heb ik bovenaan gevouwen en dus dubbel geknipt, zo hoef ik ze niet apart te voeren.
Voor de voorzak knipte ik de zakzelf (even breed als het middenpaneel van linnen) en een stuk voering-stof dat even breed is, maar 2 cm langer, zodat het ook een biesje kan vormen.
Bovenzijde spelden en stikken...
... en hetzelfde voor de onderzijde.
En dan zo strijken dat er bovenaan een biesje is, en dat onderaan de voering er niet uitpiept.
 Zo, dat ging vlot. De rits daarentegen was een ander paar mouwen, maar dat ik voor deel 3.

maandag 13 mei 2013

Tutorial duffel-zak - deel 1 - voering: patroondelen uitknippen, binnenzak inzetten, label borduren. (en de hengsels knippen)

Ik heb voor mijn verjaardag weer een bon gekregen van Amazon van Lillie. Ik heb er onder andere een boek over zakken maken mee gekocht.

Mijn nieuw boek. Hoewel de modellen (nu) niet zijn wat ik zocht, staan er wel een aantal technieken mooi in uitgelegd, en die ga ik gebruiken voor mijn eigen zak-ontwerp.

Ik wil voor de kinderen logeertassen maken. Met het vierde in aantocht hebben we wel een grotere auto gekocht, maar als we er met z'n zessen in zullen zitten, zal er toch weinig bagage-ruimte zijn. Nu steken we de logeerspullen van de kinderen in plastic vouwbakken, maar stoffen tassen zullen minder ruimte innemen. Die kunnen we zelfs aan de kinderen hun voeten zetten, bijvoorbeeld. Natuurlijk was er geen enkel patroon in het boek dat was wat ik zocht, en ook op het internet vond ik niets wat juist goed was, dus ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik besloot een kleiner formaat 'proef-tas' te maken, alvorens de stofjes van de kinderen te verknippen. Ik zou natuurlijk een lelijk, gratis stofje kunnen nemen, maar besloot het FQ-pack dat ik voor mezelf als extraatje bij de bestelling voor de kinderen voegde te gebruiken. Zo vermijd ik ook dat de stofjes blijven liggen omdat ik ze te mooi vind om in te knippen, tot ik ze uiteindelijk niet meer mooi vind, en dus ook niet de moeite waard van iets mee te maken, snap je?

Ik ben begonnen met de patroondelen voor de voering uit te knippen.
Alle stukken kunnen uit 1/2 yard geraken. Ik heb ze hier op een 1/2 yard open gelegd om het te bewijzen. Die stof ga ik dus gebruiken voor een tas voor Lucas. Van links naar rechts: de onderkant/voorkant langs 2 zijden in één keer geknipt (als het patroon een richting heeft, moet je twee helften knippen en een naad midden onder, anders staat het patroon aan één kant van je tas ondersteboven, natuurlijk), de 2 stukken voor de binnenzak, de 2 stroken voor het bovenstuk met rits, en de twee zijstukken.

Dit is de techniek die ik eerst ga proberen: de 'flush zip pocket'. Omdat mijn zak vrij klein is, heb ik de minimum afstanden tot de rand van de zak en zo toch een beetje vrij geïnterpreteerd. Ze staan op het patroon aangegeven, en het is zo gelukt de zak erin te krijgen. Een beetje meer bewegingsruimte werkt natuurlijk wel makkelijker, denk ik.










Hier heb ik een 'zakdeel' op de binnenvoering gespeld, met de goede kanten tegen elkaar, en heb ik met de verdwijnende stift aangeduid waar ik moet stikken (rondom de rechthoek) en knippen ('enveloppe-vormige' kniplijnen in de rechthoek).
Gestikt, geknipt, en dan nu keren. Zo begin je...
... en zo gaat het verder ...
... en dan kan je het zo platstrijken. Niet slecht voor een eerste probeersel.
Op dit moment besloot ik een persoonlijk etiket toe te voegen. Het is niet omdat het een probeersel is, dat het niet mooi mag zijn, niet. Of dat het niet véél werk mag vragen, zodat de ontgoocheling als het dan misgaat niet nog groter is, omwille van al het werk dat gekropen is in die kleine, absoluut niet noodzakelijke extraatjes.
En het label op de voering. De flap van de binnenzak omhoog, die mag niet mee vastgestikt worden!
De rits op zijn plaats gespeld ...
... en vastgestikt (misschien een beetje te veel spanning op het garen, of op de voet, waardoor de kleine 'fronseltjes'?)
Ja, ze gaat nog open en dicht!
De achterkant van de binnenzak gespeld en gestikt.

En voilà, een binnenzak, een 'flush zip pocket', met label!




BONUS: ik heb al 3 stroken van 8 cm breed geknipt, evenwijdig aan de zelfkant van deze FQ. Die zullen dienen voor de korte hengsels.

Ai, ai, ai, ik ben vanavond zo onverstandig geweest om verder te werken aan mijn duffelzak, nadat Willem naar de badminton vertrokken was. Ik heb de rits ingezet, in het bovenstuk, ai, ai, ai...

Maar voordat ik daar in meer detail op inga, moet ik nog het knippen van de buitenstof op deze blog zetten, dat ging wel goed...

Iets voor de baby.

Ik heb een mutsje gebreid voor de baby. Het is met heel zacht garen 'Baby Cotton' van Lange gebreien. Ik heb ook de 'jogless jog' eens geprobeerd.

Babymutsje af. Het is in katoen omdat het een zomerbaby wordt, maar misschien zal zijn/haar hofdje pas groot genoeg zijn in het najaar, we zien wel.


Omdat ik het zo'n leuk garen vond om mee te breien, heb ik nog een bol 'vanille' gekocht en staat er nog een pulletje op de naalden. De kleuren hadden geen namen, ik noem ze zelf 'mokka', 'sneeuw' en 'vanille'.

En daar groeit de baby. Marieke nam de foto, omdat ze mij altijd mooi vindt, ook als ik midden in de dag rondloop in een pyjama-broek, waar mijn steunkousen doorschijnen... comfort scoort veel hoger dan esthetiek momenteel..